Nederlands | Français Belgium

In drie stappen naar arbeidsvoorwaarden waarmee u iedereen betrokken houdt

 

Binnenkort stelt ook uw organisatie vijf generaties tewerk. Weet u welke arbeidsvoorwaarden zij verwachten? En hoe speelt u daarop in?

Salaris blijft voor jong en oud een belangrijke – zo niet de belangrijkste – arbeidsvoorwaarde. Maar een marktconform loon is al lang niet meer voldoende om mensen aan te trekken en aan u te binden. Uit onderzoek van Aon blijken, naast salaris, ook deze zaken doorslaggevend om voor een bepaalde werkgever te kiezen:

  • een goede set arbeidsvoorwaarden (53%);
  • flexibiliteit (35%);
  • de positie van de werkgever (31%).
Het lastige is dat iedere werknemer een andere mening heeft over wat ‘een goede set arbeidsvoorwaarden’ en ‘flexibiliteit’ precies inhouden. Ruim een derde (35%) van de werknemers vindt dan ook dat zijn beloningspakket onvoldoende rekening houdt met zijn persoonlijke wensen. 21% van de werkgevers ervaart problemen om de juiste medewerkers aan te trekken en 13% ondervindt een gebrek aan betrokken medewerkers.

 

Arbeidsvoorwaarden als strategisch instrument
U kunt nochtans uw arbeidsvoorwaarden inzetten als strategisch instrument om mensen van alle generaties te boeien en te binden. Hoe doet u dat?

Stap 1: Wie wilt u zijn?
Bepaal welk soort werkgever u wilt zijn. Wilt u een imago van modern bedrijf waar ook de jongere generatie zich mee verbonden voelt? Bedenk dan welke arbeidsvoorwaarden daarbij passen. Het gaat daarbij niet alleen om wát u beloont, maar ook hóe u beloont. Welke medewerkers bijvoorbeeld laat u in aanmerking komen voor flexibele verloningen?

Stap 2: Wat willen uw mensen?
Vraag uw medewerkers welke arbeidsvoorwaarden zij verwachten. De ene medewerker zal een bedrijfswagen willen of eerder een goede hospitalisatieverzekering. Een andere verkiest meer vrijaf of investeert zijn budget liever in opleidingen.
Het is een uitdaging om aan die verschillende wensen te beantwoorden. Door uw medewerkers een flexibel pakket voor te stellen, kunnen zij kiezen wat voor hen op dat moment prioriteit heeft. Stel bijvoorbeeld 10% van het loon beschikbaar om aanvullende arbeidsvoorwaarden mee aan te kopen. Zo sluiten uw voorwaarden beter aan bij de wensen van al uw medewerkers.

Stap 3: Verkoop uw flexibel pakket
U investeert in een gunstig verloningspakket. Maar wat levert het u op als uw medewerkers de samenstelling ervan niet kennen of begrijpen? Of als ze niet weten hoe ze de benefits optimaal kunnen benutten?
Algemene communicatie over arbeidsvoorwaarden wordt amper gelezen. Word daarom een marketeer en ‘verkoop’ uw arbeidsvoorwaarden. Presenteer ze aantrekkelijk en wees proactief. Een medewerker die een opleiding volgt, weet misschien niet dat er budget voor beschikbaar is. Wijs hem daarop.

 

Overzicht vijf generaties op de werkvloer

 

Babyboomers: 1940 – 1<955
Zitten in de laatste fase van hun carrière. Doorgroeien is daarom minder relevant. Financiële zekerheid, een goed pensioen en verzekering tegen arbeidsongeschiktheid zijn belangrijk. Zijn gewend aan traditionele beloning via functie- en salarisschalen.

Generatie X: 1955 – 1970
Zijn toe aan de (één na) laatste stap in hun carrière en willen nog één keer echt uitgedaagd worden. Salaris is belangrijk.

Pragmatische Generatie: 1970 – 1985
Hebben de eerste stappen in hun carrière gezet en zijn op zoek naar een nieuwe uitdaging. Deze generatie vindt een goede balans tussen werk en privé belangrijk en is gewend aan flexibele werktijden en resultaatgericht belonen.

Generatie Y: 1985 – 2000
Worden ook wel Screenagers of Millenials genoemd. Opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden zijn belangrijker dan een hoog salaris. Houden er niet van om gebonden te zijn aan één werkgever, maar willen werken in een steeds veranderende omgeving.

Generatie Z: vanaf 2000
Verwachten een coachende (en niet autoritaire) werkgever. Zijn bereid salaris in te leveren tegen een immateriële beloning, zoals extra vakantiedagen. Zijn ondernemend, altijd verbonden en multitasken continu. Zijn grillig: zitten ze niet op hun plek, dan zijn ze snel weer weg.